Z historie Zootechniky

30.01.2014 15:48

Zemědělství patří mezi jednu z nejstarších lidských činností. Jeho posláním je mimo jiné zajištění dostatečného množství potravin pro stále rostoucí populaci lidí. Nedílnou sočástí je rostlinná a živočišná výroba. Dovolte mi pohovořit něco málo o zmíněné živočišné výrobě.

 

Zootechnika je tedy nauka zabývající se chovem a produkcí hospodářských zvířat. Mezi hlavní představitele patří: 

  1. Prof. MVDr. Josef Taufer (1869 -1940) narodil se v zemědělské rodině v obci Dřínov na Kroměřížsku. Navrhl a prosadil zřízení Zemského výzkumného ústavu zootechnického v Brně. Tento ústav také v období 1921 – 1938 vedl. Položil základy k vědeckému zkoumání chovu skotu, zasloužil se o zkvalitnění plemenářské práce, výživy skotu, uplatňoval poznatky dědičnosti zdraví hospodářských zvířat. Zdůrazňoval význam kontroly užitkovosti a kontroly dědičnosti. Doporučoval používat při křížení zvířat jen prošlechtěná plemena s ustálenou dědičností. Byl jedním z prvních, kdo pochopil význam genetiky. Profesor Taufer vždy připomínal, že: "Zootechnika se nedá naučit a pochopit jen z knih, které jsou pouhou pomůckou, nikoliv zdrojem věrných poznatků. Ty lze získat především praktickou výukou, přímým kontaktem se zvířaty."
  2. Prof. PhDr. et MUDr. František Bílek (1885 - 1972) definoval plemeno a zasazoval se o využití místních plemen jako je česká červinka či kladrubský kůň. Věnoval se meziplemennému křížení a inicioval křížení našeho skotu s plemenem Ayshire. Podílel se na založení pražské zoologické zahrady a v roce 1922 pro ni získal stádo koně Přewalského.
  3. Doc. Ing. Dr. Jaroslav Kříženecký (1896 - 1964) definoval pojem domácí a hospodářské zvíře, zavedl pojem ranost v plodnosti. Ve svých experimentech ověřil vliv činnosti štítné žlázy na opeření, pelichání a růst ptáků. Hodnotil vliv genetických i negenetických činitelů na růst a užitkovost prasat. Rozpracoval některé problémy plemenářské práce, výpočet koeficientu příbuzenské plemenitby, poměr pohlaví, všeobecné vzorce mendelistické genetiky atd. 

Zdroje

  • HROUZ, J.; ŠUBRT, J. Obecná zootechnika. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 205 s. ISBN 978-80-7375-115-9.

—————

Zpět